BOŞANMA DAVASINDA ÇOCUĞUN VELAYETİ KİME VERİLİR?
- Av. Elif Nur Aydın
- 25 Nis 2024
- 2 dakikada okunur
Boşanma davalarında tarafların en çok çekince duyduğu konu çocuğun velayetinin kime verileceği ve diğer ebeveynin çocuk ile kişisel ilişkisinin nasıl düzenleneceğidir. Bu hususta çocuğun üstün yararı göz önünde bulundurulur.
Yaşça küçük olan çocukların annenin velayetine konu edilmesi genel kabuldür. Özellikle emzirme döneminde bebeğin velayeti anneye verilir. Yine çocuğun cinsiyetine bakılmaksızın 14 yaşına kadar ki döneminde genel kanaatin annenin velayetinde kalması olduğunu söyleyebiliriz.
Ancak annenin velayetine tabii olmak çocuğun menfaati ile ters düşüyorsa aksine de karar verilebilir. Örneğin annenin ekonomik durumunun çocuğun bakımını sağlayamayacak durumda olması, annenin ahlaksız yaşam sürmesi, zararlı kabul edilecek alışkanlık ve bağımlılıklarının olması, psikolojik sağlığının çocuğun bakımını yerine getiremeyecek derecede kötü olması ve benzeri durumlarda yaşı küçük olsa dahi çocuğun velayetinin babaya verilmesi yada bir başka yakınına verilmesi söz konusu olabilecektir.
Mahkeme her iki tarafında velayet hususunda talebi varsa bu durumda uyuşmazlığı çocuğun üstün yararını göz önüne alarak çözümlemeye yönelik hareket eder. Ancak taraflardan biri velayetin kendinde kalmasını istiyor diğer taraf velayetin kendisinde kalmasını istemiyor ya da diğer tarafın iş bu husustaki talebini kabul ediyorsa ortada bir uyuşmazlık bulunmadığından Mahkeme velayeti talep eden tarafta bırakacak şekilde hüküm kurar.
Peki her iki ebeveyn çocuk bakımını yürütebilecek durumda değilse boşanma davasında velayet kime verilir? Diğer akrabaların durumu, ve devlet koruması hususu da Mahkemece irdelenebilir.
Evlilik birliği içerisinde doğmuş çocuklar için boşanma davasında velayet kime verilir sorusu Mahkemece cevaplanır. Ancak iş bu hüküm değişmez nitelikte değildir. Boşanma sonrası diğer ebeveyn çocuğun reşit olacağı yaşa dek her an velayetin değiştirilmesiniz dava açmak suretiyle isteyebilir. Ancak velayetin değiştirilmesi için makul bir gerekçenin var olması ve mezkur gerekçenin ispatlanması gereklilik arz etmektedir. Aksi takdirde velayetin değiştirilmesin ilişkin açılan dava reddedilecektir.
İş bu yazımızdaki bilgiler çekişmeli boşanma davası sırasında veya boşanma sonrası velayetin değiştirilmesi davasında geçerli olacak mahiyettedir. Taraflar anlaşmalı boşanma protokolü çerçevesinde boşanıyor ise aralarındaki anlaşma uyarınca velayetin kimde kalacağı hususunu, diğer ebeveynin çocukla kurulacağı şahsi ilişkiyi belirleyebilirler.
Özellikle ortak çocuğun bulunduğu durumlarda taraflar boşanmakla birbirlerine karşı sorumluluklarını ortadan kaldırsalar da ortak çocuk açısından ebeveyn olarak sorumlulukları devam etmektedir. Bu nedenle boşanma sürecinin içinden çıkılmaz bir uyuşmazlık haline getirilmesindense anlaşmalı boşanma yolu ile boşanma sürecinin tamamlanması uzun vadede ilişkilerin daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.
Anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma usullerinden hangisini takip ederseniz edin bu süreçte var olan haklarınızın korunması ve sorumluluklarınızın farkında olabilmeniz adına alanında uzman bir boşanma avukatıyla süreci takip etmenizi tavsiye ederiz. 25.04.2024
Avukat Elif Nur İSBİR
Comentários