İşçi-İşveren Uyuşmazlıklarında Avukatlık Ücreti Ne Kadar?
- Av. Elif Nur Aydın
- 14 Eki 2022
- 2 dakikada okunur

İşçi-işveren uyuşmazlıkları; ülkemizde yaşanan ekonomik kriz, işsizlik, göçmen vs. problemler nedeniyle son yıllarda fazlasıyla artmıştır. İşçi-işveren uyuşmazlıkları, bahse konu uyuşmazlıkların sayısının oldukça fazla olması nedeniyle mahkemeler nezdinde ciddi bir iş yüküne neden olmaktadır.
İş yükünün azaltılması amacıyla alternatif çözüm yolları üretilmiştir. İşçi-işveren uyuşmazlıklarında öne çıkan alternatif çözüm yolu arabuluculuktur. Zira işçi- işveren uyuşmazlıklarının birçoğunda(işçilik alacakları, tazminat, işe iade..) arabulucuya başvurmak zorunlu hale gelmiştir. Arabuluculuk sürecinde çözümlenen uyuşmazlıklar hem işçi hem işveren için oldukça işlevseldir. Zira taraflar yıllar sürecek yargılama süreci boyunca hedefledikleri sonuca ulaşmayı beklemek zorunda kalacakları gibi, yıllar süren yargılama süreci boyunca yapılacak yargılama gideri ve masraflar da taraflara külfet olacaktır. Elbette ülkemizde birçok işveren "dava 5-10 yıl sürer o zamana kim öle kim kala" felsefesi gütmektedir. Bu bakış açısı işverenin menfaatleri açısından değerlendirildiğinde makul ve haklı kabul edilebilir niteliktedir. Çoğu kez işçi- işveren uyuşmazlığının arabuluculukta çözümlenememesinin nedeni bahsi geçen bu bakış açısıdır. İşçinin menfaatleri açısından değerlendirme yapıldığında ise; işçi, beklenen faydaya yakın bir teklif geldiği takdirde genelde anlaşmaktan yana tavır sergilemektedir. Hatta bazen işçinin beklenen faydanın oldukça altında kalan tekliflerde dahi anlaşmaya varmaktan yana tavır sergilediği bilinmektedir. Bu durum işçi-işveren ilişkisinin taraflarının ekonomik özgürlüklerinin ve maddi güçlerinin arasındaki dengesizlikten kaynaklanmaktadır.
Çoğu işçi avukatlık ücretini ödeyemeyeceği korkusuyla haklarından habersiz işverence keyfi şekilde tayin edilen tazminatları kabul ederek işten ayrılmaktadır. Halbuki uyuşmazlığın çözümlenmesi sırasında avukat yardımından faydalanmak işçiye kaybettirdiğinden çok daha fazla kazandıracaktır. Zira işçinin hukukun kendisine sağladığı haklara ve bu hakların bilinciyle işveren karşısında sergileyeceği tutarlı ve istikrarlı bir plana ihtiyacı vardır. Bu planı ve süreç yönetimini hukuk bilmeyen ve bilmesi de kendisinden beklenemeyecek işçinin bir başına yapması dönülemez sonuçlara yol açacak ve işçinin emeklerinin heba olmasına neden olacaktır.
Üstelik işçi-işveren açısından değerlendirildiğinde avukatlık ücretlerinin işçilerin gözünü korkutması makul değildir. Zira işçilik alacaklarının ve kıdem vs. tazminatların talep edildiği arabuluculuk ve dava takibi süreçlerinde, işçi-avukat arasında avukatlık ücret sözleşmesi yapılarak; dava sonunda elde edilecek meblağa yüzdelik oran uygulanmak koşulu ile avukatlık ücreti belirlenmekte ve işçinin yapması gereken ödeme dava sonuna dek ertelenebilmektedir.
Dava takibi ya da arabuluculuk sürecinde avukat ile temsil maddi kaygılarla mümkün görünmüyor ise de avukattan en azından danışmanlık hizmeti alınmalı ve işçilik alacakları ve tazminat vs. hesaplamalar muhakkak yaptırılmalıdır.
Dava yada arabuluculuk sürecinin takibinde avukat yardımdan faydalanmak için ücret ödeme noktasında işçinin hiç imkanı yoksa bulunduğu ildeki baroya başvurarak adli yardım talebinde bulunabilecektir.
Aydın Hukuk Bürosu olarak tüm emekçilerimize işçi-işveren uyuşmazlıkları hususunda; içinde bulundukları ekonomik zorlukların bilinciyle yardımcı olmak için hazırız. Deneyimli ve dinamik ekibimizle danışmanlık, arabuluculuk süreç takibi, dava süreç takibi hizmetlerimizle yanınızdayız. Samsun Atakum'da bulunan ofisimizde veya online görüşme yapmak için randevu almanız yeterli olacaktır. 15.07.2022
Kurucu Avukat
Elif Nur AYDIN
Comments