KONUT VE ÇATILI İŞ YERİNİN TAHLİYESİ DAVASI
- Av. Elif Nur Aydın
- 31 Ara 2022
- 2 dakikada okunur

İnceleme konusu “kiraya verenden kaynaklı gereksinim(ihtiyaç) sebebiyle tahliye davası” ile sınırlı tutulmuştur.
KİMLER İÇİN TAHLİYE DAVASI AÇABİLİRİM?
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu(TBK) m.350/1 hükmüne göre, kiraya verenin, kira sözleşmesini kiralananı;
Kendisi
Eşi
Altsoyu(örneğin çocuğu, torunu)
Üstsoyu(örneğin anne ve babası)
Kanunen bakmakla yükümlü olduğu kişiler (örneğin evlatlık)
için konut ya da iş yeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu var ise tahliye davası açarak kira sözleşmesini feshedebilir.
KARDEŞİMİN İHTİYACI SEBEBİYLE TAHLİYE DAVASI AÇABİLİR MİYİM?
Kardeşin konut ya da iş yeri ihtiyacı sebebiyle tahliye davası açılabilmesi hususuna özel olarak değinmekte fayda vardır. Mülga 6750 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanunu m.7/1-b hükmüne göre, kiraya veren gayrimenkulü;
Kendisi
Eşi
Çocukları
için mesken olarak kullanma ihtiyacında kalırsa kira sözleşmesinin feshi için tahliye davası açabiliyordu. Yani, kardeşin ihtiyacı için tahliye davası açılamıyordu.
Ancak, 6098 sayılı TBK m.350/1 hükmü ile “kanunen bakmakla yükümlü olunan kişiler” için ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açılabilmesi imkânı getirilmiştir. Bu hükmü 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu m.364 ile birlikte okumak, hükmün amacına ulaşabilmek adına faydalı olacaktır. Mezkûr maddeye göre, “herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür.” Buradan çıkan sonuç bakmakla yükümlü olunan kardeşlerin zorunlu konut ihtiyacı nedeniyle de kira sözleşmesi sona erdirilebilecek, yani tahliye davası açılabilecektir.
İHTİYAÇ KAPSAMI NASIL BELİRLENİR?
Kiraya verenden kaynaklı gereksinim(ihtiyaç) sebebiyle tahliye davası için “ihtiyaç” ibaresinin kapsamı somut olaya göre belirlenebilir. Ancak, hâkim tarafından nazara alınacak olan husus, ihtiyacın gerçek ve samimi olmasıdır. İhtiyacın samimi ve gerçek olmaması halinde tahliye davası reddedilecektir. Mezkûr ihtiyaçlara şu örnekler verilebilir:
Sağlık sorunları(tekerlekli sandalyeye bağlı kişi için kiralanan konutun bulunduğu binada asansör ve engelli rampasına sahip olması)
Kiraya verenin memuriyeti sebebiyle kiralananda oturmak istemesi
Kiraya verenin çocuğunun evlilik sebebiyle kiralanan da oturmak istemesi
Kiralanın, kiraya verenin çocuklarının okuluna yakın olması
TAHLİYE DAVASINI NE ZAMANA KADAR AÇABİLİRİM?
Kira sözleşmesi, belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonundan itibaren 1 ay, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak 1 ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.31.12.2022
AYDIN AVUKATLIK BÜROSU KURUCUSU
Av. Ünal AYDIN
Comments